onsdag 26 februari 2014

Städning med naturprodukter


Foto Mari Eriksson av mig

 Sitter o letar efter bilder i gamla mappar för ett reklamjobb jag ska göra i nästa vecka och fastnar i andra gamla bilder från jobb vi gjort för längesen=) Jag och Mari Eriksson gjorde ett "städa på mormors vis " som var med i Allt i hemmet för några år sedan och känns passande nu så här på vårkanten när allt smuts och damm syns lite mer än vad man gillar. Reportaget handlade om att städa med naturprodukter.
Utdrag från texten i reportaget-

"Att vara rädd om vår natur och miljö är det mycket prat om. Det är ibland svårt att veta vad man kan bidra med.
Små förändringar i ens liv kan göra en stor förändring i världen. 
Vi använder idag alldeles för mycket kemikalier som skadar vår miljö. Genom att lära sig små knep med naturprodukter så kan både du och naturen må bra av de förändringar.
Det går alldeles utmärkt att städa ett helt hus med hjälp av citron ,bikarbonat,vinäger och vatten. Det kan man använda till mer än städning även till klädvård och möbelvård.
Ett annat litet knep som bidrar till besparing av miljön är att hänga sina kläder efter tvätt och låt det självtorka i stället för att lägga allt i torktumlare. Finns det någon ljuvligare doft än  kläder som torkat av sol o vind.
Här kommer lite enkla tips hur du kan göra din egna förändring och bidra till en bättre miljö.

Här kommer tre tips

 Tips 1 Det finns sätt att göra rent sina möbler utan att använda rengöringsmedel. Genom att använda citron , vinäger och olivolja .
1. Du tar två delar vatten och två delar vinäger lägg sen i två droppar av olivolja. Doppa i trasorna o låt det suga in. Vrid sen ur dom.
2. Ta citronskal som du hyvlat av med hjälp av en potatisskalare
3. Ta en glasburk med lock rulla ihop trasor och lägg i dem i burken tillsammans med några citronskal.

Du kan förvara traserna där tills du ska städa men när du använt dem var noga med att koka trasorna och gör om proceduren.

Tips 2 att göra rent vackra gamla kaffekoppar som bivit  missfärgade med åren är att använda en blandning av bikarbonat , soda och vatten. Låt blandningen vara i koppen tills fläckarna försvinner diska sedan ur den. Är fläckarna envisa så kan man även göra en blandning av bikarbonat , soda och vitvinäger.


Tips 3 att göra rent silverbesticken är att du tar en alimiumkastrull eller en skål med aluminiumfolie i . Häll i 2-3 dl grovsalt och kokande vatten. Lägg i silvret och låt det ligga i ca 20 minuter. Skölj i kallt vatten och torka. Aluminiumet skapar en kemisk reaktion och besticken blir blanka o fina utan gifter och gnuggand

3 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Chris sa...

Läs gärna tips på min blogg hur du rengör din kristallkrona.
Tack för dina fina tips dessutom ser det vackert ut!!
Kram C

Annas skattkammare sa...

Så fint och tack för husmorstipsen!
Trevlig helg!
Kram Anna